Новини Чигиринщини

Пошук на сайті

Середа, 10 травня 2017 12:27

На Чигиринщині освятили криницю отамана Холодноярських повстанців

Криницю Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака 29-го квітня освятили в його рідних Мельниках. Благословив історичне місце нашого краю митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.
 
Колодязь на цьому місці був віддавна. І саме до нього привезли тіло загиблого провідника повстанського руху з Креселецького лісництва, куди отамани Холодного Яру збиралися, щоб визначити дату виступу проти Радянської влади. Тут, біля криниці, понівечене тіло Василя Чучупака впізнала мати.
 
Місцеві жителі опікуються криницею: очищають, опоряджують. У цьому їм допомагають і обласна влада, і меценати. Не так давно джерело почистив житель Суботова.
 
– Ця вода напувала українців і століття, і декілька століть тому, – зазначив владика Іоан. – Це – вода Холодного Яру, Чигиринщини, вільного козацького роду. Вода з освяченої криниці, яка носить ім’я Василя Чучупаки, буде нагадувати кожному, що ми п’ємо з того єдиного джерела, що об’єднує всіх українців задля розбудови вільної і неподільної України.
 
Відпили благословенної води й обласні владці. За словами першого заступника очільника Черкащини Віталія Коваля, криниця, яка віками єднала народ, давала наснагу для боротьби та спротиву, тепер даватиме сили й боже благословення сучасним бійцям.
 
– Історія Холодного Яру сповнена трагічними подіями, – зауважує посадовець. – Та вона ж є для нас усіх взірцем незламності духу. Цьогоріч, відзначаючи 100-річчя Української революції 1917-1921 років, наново переглядаємо сторінки нашої історії, щоби нагадати про героїзм минулого та ті виклики, які ставить перед нами сьогодення.
 

Наші контакти

Адреса

с. Медведівка Чигиринського району Черкаської області

Координати

30 км від м.Черкаси або 28 км від м.Чигирин (на карті)

Телефон

068 3-92-92-92

Зв'язатися

Room Booking

Thanks for staying with us! Please fill out the form below and our staff will be in contact with your shortly. The see all of our room options please visit the link below.
See All Rooms