Новини Чигиринщини

Пошук на сайті

П'ятниця, 15 липня 2016 09:08

У стародавньому манускрипті знайшли чигиринський слід

У виставкових залах Музею «Будинок митрополита» Національного заповідника «Софія Київська» відкрилась виставка «Земля козаків» очима сирійського мандрівника XVII ст».
 
Виставка присвячена 360-ій річниці відвідин України Антіохійським патріархом Макарієм, що відбулися в межах грандіозної подорожі патріарха у 1654-1656 роках. Під час мандрівки патріарха супроводжував його син – архідиякон Павло Алепський. Він залишив надзвичайно детальний опис подорожі Україною. Зокрема, дуже детально тут описано і мандрівку Чигиринщиною.
 
- По дорозі в Московію та назад патріарху двічі довелось перетинати територію України, побувати в Києві та гетьманській столиці Чигирині, в Суботові, де знаходився палац Хмельницького. З самим гетьманом сирійці зустрілись двічі. Все це детально описано в книзі «Мандрівка патріарха Макарія». Її автором є син патріарха Павло. Коли через два роки делегація благополучно повернулась в Алеппо, він написав книгу. Науці відомі чотири екземпляри цього манускрипта (один зберігається в Києві, решта – у Лондоні, Парижі і Санкт-Петербурзі). Київський екземпляр вперше демонструється широкій публіці на нашій виставці, – розповів виданню «Факты и комментарии» куратор виставки «Земля козаків» очима сирійського мандрівника XVII ст» кандидат історичних наук Ігор Нетудихаткін.
 
Цікаво у манускрипті, що написаний арабською мовою, описано момент відвідин патріархом Суботова.
 
Повертаючись із Москви у Сирію, гості побували в гетьманській столиці Чигирині, а потім вирушили до хутора Хмельницького – Суботова щоб відвідати вдову його старшого сина Тимофія – Розанду. Там якраз тривало будівництво Іллінської церкви. Храм будували з великих, товщиною близько двох метрів, камінних блоків. Макарій запитав звідки їх привезли. Виявилось, що це військовий трофей. В одному з походів козаки розібрали мечеть і доправили ці блоки в Суботів.
 
Окрім того у стародавній книзі зокрема описані особливості архітектури, звичаї та побут тодішньої України (як її називає сам автор – «Землі козаків»), тому він є безцінним джерелом для всіх дослідників вітчизняної історії.
 
На виставці представлений оригінал київського списку; окрім того, відвідувачі зможуть прослідкувати маршрут сирійських мандрівників на стародавніх картах.
 
Виставка працюватиме до 12 вересня 2016 року.

Наші контакти

Адреса

с. Медведівка Чигиринського району Черкаської області

Координати

30 км від м.Черкаси або 28 км від м.Чигирин (на карті)

Телефон

068 3-92-92-92

Зв'язатися

Room Booking

Thanks for staying with us! Please fill out the form below and our staff will be in contact with your shortly. The see all of our room options please visit the link below.
See All Rooms