Інфо

Пошук на сайті

Четвер, 16 жовтня 2014 16:38

"Перший Кордон" взяв участь у святкуванні Дня українського козацтва

Минулі вихідні на "Першому Кордоні" було гаряче. Весь Комплекс занурився в історичне минуле, насолоджуючись спілкуванням цікавих гостей, які приїхали на святкування Дня українського козацтва.

Можна сміливо заявити, що "Перший Кордон" був у ці дні центром відпочинку та харчування поважних гостей свята.

 

Нагадаємо, що 11 жовтня, напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці – заступниці українського козацтва, в Чигирині відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня українського козацтва.

Хочемо розповісти про це свято більш детально, щоб ви мали змогу відчути ту атмосферу, яка панувала на вихідні на Чигиринщині.

Богданів край – славетна земля, якій історією судилося стати колискою української державності. Упродовж багатьох віків чигиринська земля була у центрі найважливіших політичних подій. Саме на цій благословенній землі зародилися перші паростки нашої державності й сповна розкрився державницький та військовий талант гетьмана України Богдана Хмельницького, завдяки зусиллям якого вперше на наших землях постала Українська держава.

Чигиринці дбайливо бережуть власну історію та національні традиції й збагачують культурні надбання краю.

Причепурена до свята, прикрашена осіннім різнобарв’ям квітів, прибраними клумбами та ошатними вулицям радо зустрічала перша гетьманська столиця численних гостей.

Відвідали Чигирин почесні гості: голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, голова обласної ради Валентина Коваленко, керівники обласних управлінь та структурних підрозділів облдержадміністрації, голови районних адміністрацій області, представники козацьких громадських організацій й учасники антитерористичної операції на Сході України.

Урочистості розпочалися у церкві Святих апостолів Петра і Павла з молебню за Соборну і незалежну Україну та во здравіє українського козацтва.

Потім, від церкви урочистою ходою учасники заходу піднялися на Богданову гору, де відбулась церемонія покладання квітів до пам’ятника Великому гетьману України Богдану-Зиновію Хмельницькому.

До всіх, хто прийшов вклонитися Великому Богдану, звернулися голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, голова обласної ради Валентина Коваленко й крайові козацькі отамани.

- На славетній козацькій землі ми вшановуємо пам’ять часів козаччини, героїчних пращурів, які віддали своє життя за незалежність і свободу України, а також вшановуємо героїв сьогодення. Саме з цієї землі козаки під прапорами з гаслом «Воля або смерть» захищали рідну землю. Саме цей прапор майорів на майдані та нині майорить на сході України. Ми повинні пам’ятати і сповідувати основні принципи козацтва, які генетично течуть у наших жилах – захист землі, Національної ідеї, свободи і демократії, - сказав Юрій Олегович Ткаченко.

Скорботною хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх борців за незалежність України, й на фоні метроному ведучий озвучив прізвища всіх черкащан, які загинули в АТО.

Обласний очільник зачитав присутнім вітання з нагоди 365-річчя заснування Української Козацької держави від Президента України Петра Порошенка, а також було озвучено привітання від Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Тут же у підніжжя пам’ятника славетному гетьману Юрій Ткаченко і Валентина Коваленко вручили нагороди за проявлені мужність, відвагу і непоборний козацький дух учасникам антитерористичної операції.

Біля бастіону Дорошенка відбулася урочиста посвята у козаки вихованців Черкаського козацького ліцею, участь у якій взяли голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, ректор Черкаського Національного університету ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко, крайовий отаман Олександр Зайцев, отаман Черкаського обласного товариства Українського реєстрового козацтва Борис Марченко, представники духовенства.

19 ліцеїстів, дівчат і хлопців восьмого класу, склали присягу на вірність Україні й українському народові.

- Присягаю ніколи не зрадити Українське козацтво, відстоювати споконвічні цінності українського народу: духовність, патріотизм, любов до Бога, любов до людини і всього живого, шанувати батьків, сприяти вихованню молоді, виконувати закони України. Зобов’язуюсь своїм життєвим прикладом, своїми вчинками та словами сприяти відродженню у людей поваги до козацтва. До останнього подиху служити Богу, народу, Україні, - голосно і впевнено вимовив кожен з ліцеїстів ці слова присяги.

По завершенню виголошення присяги та вручення козацьких атрибутів єпископ Черкаський і Чигиринський митрополит Іоан провів обряд освячення. Він звернувся до дітей із закликом, аби вони своїми вчинками сприяли відродженню та продовженню козацьких традиції і стали справжніми патріотами України.

Далі шановані гості завітали до каплиці Пресвятої Богородиці, місця захоронення захисників Чигирина, де відбулася панахида за упокій загиблих, яку провів митрополит Іоан.

В статті використані матеріали з сайту www.chigirinrda.org.ua

Наші контакти

Адреса

с. Медведівка Чигиринського району Черкаської області

Координати

30 км від м.Черкаси або 28 км від м.Чигирин (на карті)

Телефон

068 3-92-92-92

Зв'язатися

Room Booking

Thanks for staying with us! Please fill out the form below and our staff will be in contact with your shortly. The see all of our room options please visit the link below.
See All Rooms